Az emésztési zavar
A dyspepsia eredetileg egy ősidők óta ismert görög szó, rossz emésztést jelent. Ez a fogalom annyira általános, hogy értelmezése számos zavart okozhat betegek és orvosok körében egyaránt. A "magyarítási" kísérletek inkább érdekesek, mint hasznosak. Szóba került a "lusta gyomor", emésztési zavar", "puffadás" stb. kifejezések használata, de ezek alkalmazása valószínűleg csak a zavart fokozná.
A dyspepsia tulajdonképpen egy rossz közérzetet okozó, étkezés után jelentkező, felső hasi tünetcsoport - feszülés érzése, puffadás, korai teltségérzés, émelygés, gyomortájon jelentkező fájdalom vagy dyscomfort, émelygés, hányinger, böfögés, gyomorégés - melynek az esetek nagy részében semmi köze sincs az emésztés biokémiai folyamatához. E panaszok tehát gyakran az étkezéssel függnek össze, máskor étkezéstől függetlenek, vagy épp étkezésre enyhülnek.
A felnőtt lakosság 34 - 40 % - a szenved dyspesias panaszoktól. Kezelése fontos mert súlyos szervi betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, és ha nem ismerjük fel azokat időben, akkor más betegségekk kezelését mulaszthatjuk el.
A dyspepsia tulajdonképpen egy rossz közérzetet okozó, étkezés után jelentkező, felső hasi tünetcsoport - feszülés érzése, puffadás, korai teltségérzés, émelygés, gyomortájon jelentkező fájdalom vagy dyscomfort, émelygés, hányinger, böfögés, gyomorégés - melynek az esetek nagy részében semmi köze sincs az emésztés biokémiai folyamatához. E panaszok tehát gyakran az étkezéssel függnek össze, máskor étkezéstől függetlenek, vagy épp étkezésre enyhülnek.
A felnőtt lakosság 34 - 40 % - a szenved dyspesias panaszoktól. Kezelése fontos mert súlyos szervi betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, és ha nem ismerjük fel azokat időben, akkor más betegségekk kezelését mulaszthatjuk el.

Melyek a dyspepsia tünetei?
- gyomorégés - égő érzés a mellkas középső részén
- nyelési zavar - olyan érzés, mintha a falat megakadna a torkában
- gyomortáji fájdalom: étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után puffadás - étkezés után a has körfogata megnő és feszítő érzést kelt, leggyakrabban a köldök felett
- böfögés - étkezés után gyakoribb
- korai teltségérzés - nem tud egy átlagos adag ételt elfogyasztani étkezés utáni teltségérzés
- émelygés, hányinger, hányás
- alhasi feszülés, rossz közérzet
Mi a fenti panaszok oka?
Megfelelő emésztés esetén a lenyelt ételt a nyelőcsőizom összehúzódásai továbbítják a gyomorba. A nyelőcső alján található izomgyűrű megakadályozza a savas gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe. Sok embernél megfelelő mértékű gyomorsavtermelés mellett is jelentkezik gyomorégés. Ennek az a magyarázata, hogy ez az izomgyűrű nem működik szabályosan, a gyomorsav regurgital (visszaáramlik) a nyelőcsőbe és égő-maró érzést okoz. A gyomor feladata az elfogyasztott étel tárolása, feldolgozása és emésztésének megkezdése. A gyomor alsó részén található egy másik izomgyűrű, amely megakadályozza a vékonybéltartalom gyomorba való visszajutását, illetve csak a megfelelően előemésztett táplálékot engedi továbbhaladni a gyomorból a vékonybélbe. Dyspepsiaban a gyomor ürülése elhúzódó, vagyis lustán működik és kellemetlen tünetek jelentkeznek, mint puffadás, felfúvódás, gyakori böfögés, teltségérzet, gyomortáji fájdalom. Egyes krónikus betegségek vagy állapotok hajlamosítanak emésztési zavarokra, mivel lelassítják a gyomor ürülését. Ilyen például a cukorbetegség, veseelégtelenség, műtét utáni állapot. Dyspepsia társulhat a máj-, epeutak, hasnyálmirigy, belek betegségeihez, lázas állapothoz. Bizonyos ételek, italok, mozgásszegény életmód és néhány gyógyszerek is előidézhetik a fenti emésztési zavarokat, vagy súlyosbíthatják azokat.
A kezelés első lépése az étkezési szokások és életmód megváltoztatása
Csökkenteni kell az emésztést megnehezítő ételek, italok fogyasztását:
- zsíros, túlzottan fűszeres ételek
- csokoládé
- koffein tartalmú italok (pl. kávé, tea, cola-féleségek)
- alkohol
- szénsavas italok
Kerülni kell az olyan tevékenységeket és körülményeket, amelyek hozzájárulnak az emésztési zavarokhoz:
- hajolgatás étkezés után
- lefekvés közvetlenül étkezés után
- nagy, bőséges étkezések (tanácsos könnyű, vegyes étrendet fogyasztani gyakori kis étkezések formájában, kellő időt hagyva egy-egy étkezésre)
- szűk ruhák, övek viselése
- elhízás
- dohányzás
- stressz helyzetek